Păreri

Să vorbim despre masculinitatea toxică din online

Există și feminitate toxică, să nu ne agităm. Le luăm pe rând, ca-n viață. Ce văd foarte mult în online-ul lui 2020 este masculinitatea toxică. Cum umblu pe toate platformele, ajung să o văd peste tot. E foarte multă pe tiktok, sunt zeci, dacă nu chiar sute de clipuri, în care sunt denigrate femeile. Comentariile venite din partea unor puști de 10-14 ani sunt cele mai greu de citit. Educația sexuală în școli? De ce am avea nevoie? Dar nu doar asta trebuie predat în școală. Ar trebui să existe o materie care să vorbească despre apartenența la gen, despre discriminare, misoginism, sexism și combaterea stereotipurilor toxice din societatea bolnavă în care trăim.

O să vă povestesc puțin despre câteva lucruri care mi-au dat daună totală la cap, suflet și urechi.

Dacă ești îmbrăcată așa, o ceri

Acum vreo câteva luni, scrolluiam eu pe tiktok liniștită și dau peste un clip postat de o puștoaică. Cred că avea 17 ani? Făcuse un tiktok în care era disperată că a fost la alergat, în colanți, și a fost pipăită de câțiva băieți mai mari. Comentariile mi-au făcut ochii să sângereze. Tot ce era acolo suna așa: păi, dar ce vină avem noi dacă stați numai mulate? Dar de ce te-ai îmbrăcat așa? Puteai să iei un tricou mai lung! Zi mersi că ai avut parte de acțiune! Păi și eu aș fi făcut la fel! Haha, toate curvele cu păreri pe Internet! Așa merită fetele ca tine.

Și lista poate să continue. Pe lângă faptul că mi-a venit să vomit pe mine, m-a lovit ceva! Copiii ăștia au niște modele sinistre în familie, în primul rând. În al doilea rând, dau de tot felul de dezaxați pe Internet care promovează violența împotriva femeilor. Să explic un pic ce am vrut să zic.

Când vezi la tine în familie că bărbații se poartă sinistru cu femeile, că ele toată ziua stau la cratiță și bărbații urla la ele, le fac în toate felurile și, în cel mai rău caz, le și altoiesc, n-o să știi cealaltă parte a monedei. Iar apoi ajungi în online, unde diverși indivizi îți întăresc părerea pe care o ai deja programată din familie. Tu ce să înțelegi? Femeile sunt curve. Trebuie să gătească și să facă curat. Nu au voie să se îmbrace nu-știu-cum. Și dacă o fac, eu pot să le abuzez. Am permisiunea să fac asta. Doar ce căuta pe stradă îmbrăcate așa?

Dacă o faci din prima seară, ești curvă

Am mai dat anul ăsta de-un clip pe net, făcut de-un lifecoach ultra cocalar. Și cum ziceam și în comentariul de la clipul lui, nu e cocalar pentru că ascultă manele, ci pentru că are un comportament infect. În clipul pe care l-a postat, arăta niște bombardieri care agățau fete pe Tinder. La început, unul dintre ei agață o fată îmbrăcată provocator, aranjată, cu unghii, gene, sugerând cumva că e o femeie ușoară. Ei bine, pe asta o vizitează de 2 ori și apoi nu îi mai răspunde deloc la mesaje. Între timp, tipa disperă, plânge, nu înțelege cu ce a greșit.

El povestește apoi cum că femeile pe care le iei de nevastă nu se lasă din prima, nu se îmbracă nu-știu-cum și nu fac ce vrei tu din prima. Pe astea trebuie doar să le bagi în pat și apoi să le ignori că nu merită.

Și apoi dă el o lecție femeilor de pretutindeni că AȘA NE PLAC NOUĂ FEMEILE! AȘA SUNT BĂRBAȚII! Acum e acum, fraților! În comentarii zeci de femei țineau cu el. Că da, așa trebuie să fie o femeie! Normal, doar zdrențele! Ce coarde fac așa? Păi, ce să găsești pe tinder, coițe? Mă uitam la comentarii ca la felul paișpe. Iar dacă femeile vorbeau așa, bărbații din comentarii dădeau și din casă niște povești explicite, scrise atât de mârlănesc de-mi vine să borăsc.

Dacă nu-mi faci mâncare, te arunc de pereți

Tot pe tiktok văd următorul clip. Un bărbat intră peste gagică-sa în cameră. Femeia stătea liniștită pe telefon. Discuția începe direct aprins cu întrebarea: DAR CÂND E GATA MÂNCAREA? Femeia, vizibil panicată, cică la mișto, îi zice că stă și ea pe telefon. În punctul ăsta, tipul o înfășoară în pătură și o dă de pereți.

Evident, un trucaj. Dar ce mesaj transmite mizeria asta de 15 secunde către copchiii care deja au modelul ăla de mai sus în familie? Ah, deci iubi trebuie să îmi gătească, dacă nu, o dău cu capul de pereți. Și dacă pun și pe tiktok, devin și faimos.

Dacă ești femeie și te îmbraci provocator, chiar dacă ești minoră, vrei să fii violată

Aici subliniez ideea cu gagica în colanți. Dacă abia ai deschis calculatorul, deși mă îndoiesc, zilele astea a umblat un scandal cu un influencer, care încuraja pedofilia. Spunea că a văzut o fată de 16 ani, îmbrăcată provocator, și că merită violată super agresiv. Iar întreg discursul lui e super toxic.

Pe lângă faptul că o dată la 5 clipuri vorbește oribil despre femei, omul are un public super tânăr. Transmite ideea greșită unei generații care crește cu trap, în care se subliniază ideea că vorbim cu femeia cu ”zdreanță”, ”coardă” și alte apelative fabuloase.

Mai are un clip în care înjură în toate felurile o tipă blondă care s-a băgat în fața lui la Robbie Williams. O face curvă, împuțită, de toate. Ah, și la un moment dat chiar scuipă și camera. Clipul a fost șters. Normal că ștergem când nu putem să ne asumăm că suntem niște scursuri. E grele.

2 branduri au încetat colaborarea cu el. S-a pornit o anchetă împotriva lui. Și el ce-a făcut? A scos un clip în care-și cere scuze. Dar tot e monetizat. Să nu pierdem momentul de publicitate negativă, 15 minutes of fame, fără să facem și noi un ban din mârlănie. Da’ ce? Suntem proști? Nu, coaie! Dă-le dreacu’ de femei că sigur le sensibilizez cu clipul ăsta în care sunt fake af.

Am mai scris eu un articol cu guidelines pentru influenkeri.

Care e soluția aici? Cum educăm băieții și bărbații de pretutindeni?

Ce este nasol la societatea în care trăim este că femeile urăsc bărbații și bărbații urăsc femeile. În mare, din cauza taților, mamelor, bunicilor și a relațiilor eșuate. Bazat pe experiențele anterioare, toți bărbații sunt porci și toate femeile curve. Bărbații sunt violenți și femeile sunt nebune. Și multe alte stereotipuri idioate. Încă mă doare mintea când aud generalizări despre femei și bărbați.

E greu, dar de fiecare dată când putem, tragem oamenii la răspundere

În ultima vreme au fost multe cazuri super nașpa în online. Exemple de rasism, promovarea produselor nocive în rândul copiilor, instigări la violență. Ba chiar toxice cu totul. Cum e cazul unei doamne obsedate de Cola Zero. Și de ce sunt oamenii ăștia populari? Pentru că avem 2 publicuri țintă aici: ăia care chiar sunt fani adevărați și ăia care se uită la mișto.

Oamenii ar trebui să se uite la ce vor ei, dar de fiecare dată când câte un om de online o ia pe cărări, cineva trebuie să îl ia de mănuță și să îl trimită la anchetă sau la terapie. După caz. Cum am început să facem în ultima vreme cu te-miri-cine.

Mai mulți influenceri ar trebui să discute și să educe publicul cu privire la egalitatea dintre sexe

Nu știu de ce pare un subiect atât de controversat. Sunt și o grămadă de femei care vorbesc oribil despre bărbați, sau le găsesc scuze. Sau mai rău, se folosesc de ei ca să devină ele populare, sau ca să facă vizualizări pe Youtube. Din nou, avem și versiunea feminină. Dar în loc să facem clipuri în care vorbim despre cum ne-am tras-o cu șoferul de Uber sau cum am lins cactuși, sau cum îi facem machiajul prietenului, nu mai bine vorbim despre probleme importante cu care se confruntă societatea noastră? Rasism, homofobie, gender roles duse la extrem, xenofobie, ură de toate felurile? Nu? Is it just me? Okay.

În loc să vorbim despre o poveste de dragoste ideală, care oricum e fake, sau dezmințiri, drame și certuri de rahat între noi, nu mai bine deschidem gura puțin despre felul în care sunt crescute femeile să fie neveste și bărbații să fie ȘEFI la ei în casă? Sau despre cum femeile sunt crescute să manipuleze bărbați mai în vârstă ca să pună mâna pe bani? Sau cum bărbații sunt crescuți să altoiască femeia când o mai apucă? Și multe alte porcării și îndoctrinări care vin din familia tradițională. Femeile plâng, bărbații nu etc.

Cui îi mai pasă de rutina ta de makeup atunci când ocolești subiecte importante din lume de frică să nu îți afecteze reach-ul?

*Motivul pentru care nu dau linkurile și nu spun numele celor despre care vorbesc este că nu vreau să promovez comportamentele de genul. E suficient că am dat share pe Facebook la un clip în care unul dintre cei vizați în articol denigrează femeile*

Brandurile ar trebui să fie mai atente cu cine colaborează

Când vezi câte un brand imens care se asociază cu influencerul nepotrivit, deja o iei pe câmpii. Ah, scuzați! Nu e neapărat valabil cu un noi, colectiv. Vorbeam despre mine. Eu o iau pe câmpii. Am vorbit aici despre asocieri nepotrivite.

Planul e simplu. Faci campania, te gândești la publicul țintă, analizezi mult din contentul făcut de influencerul tău, verifici publicul-țintă, îi ceri și lui cifrele din spate și apoi decizi dacă e o idee bună să se asocieze cu brandul cu care lucrezi. Comentariile de pe conturile lor sunt importante, oamenii care îi urmăresc, cum reacționează ei la hate. Chichițe de genul.

Acum o să fac un disclaimer pentru oamenii din online! E puțin ciudat ca tu să lucrezi în online și să nu fii la curent cu influencereala. Emit o judecată de valoare și spun că ar trebui să știi cam care-s influencerii, care-s scandalurile, ce tip de content au etc. Și dacă nu știi, fă un research de câteva zile. Nu de o oră. Probabil că e vorba despre deadline. Explică-i frumos angajatorului că un scandal mediatic va fi mai costisitor decât încă o zi de research.

În concluzie, schimbarea începe cu noi. Cunosc oameni care au crescut cu mentalitate de masculinitate toxică și s-au dus la terapie. Now they’re doing much better.

Dacă știi și tu pe cineva care urăște foarte mult femeile sau bărbații, acum e momentul să-l trimiți la terapie.

Dacă știi pe cineva care postează content abuziv, trage-l la răspundere. Sau fă-i plângere la poliție, după caz. Vezi ancheta care are loc în momentul de față cu omul ăla care instigă la violență pe canalul lui de Youtube.

Iar ca un cuvânt de final, educația sexuală și gender studies mi s-ar părea două materii extrem de importante în școala românească. My two cents.

×