Păreri

Mă doare mintea când aud generalizări despre femei și despre bărbați

Înainte să încep, trebuie să înțelegeți că părerea mea nu contează. Decât dacă voi credeți în ea. Aici o să îmi manifest convingerile. Asta nu înseamnă că emit judecăți de valoare. În secțiunea asta din blog, vedeți ce părere sinceră am despre anumite subiecte în general.

Ăsta nu e un articol de hate, ci e un articol de bun simț. Hai că ne-am săturat deja de glumițele de 2 bănuți de genul ”ia uite, bă, vorbește mașina de spălat”, sau reversul medaliei ”ce știe, bă, el? Gândește mereu cu p…remeditare”.

Aud peste tot niște programări cognitive, că altfel nu am cum să le spun, cum că femeile fac shopping la nervi și bărbații înșală. Sau că oricum bărbații se gândesc la un singur lucru. Toate femeile sunt obsedate de curățenie.

Generalizări.

Bărbații sunt nepăsători. Femeile sunt cicălitoare. Toate femeile sunt nebune. Bărbații sunt porci. Femeia e emotivă, bărbatul e calculat.

Ăla n-are voie să plângă pentru că e mascul, aia plânge că așa e ea, femeie slabă. Bărbații cu gleznele goale sunt fătălăi, femeile siliconate sunt proaste.

Bărbatul plătește, femeia profită. În spatele oricărui bărbat de succes e o femeie. Femeile gândesc prea mult, bărbații deloc.

Iar generalizări.

Femeile se fardează, bărbații se uită la fotbal. Bărbați fug. Femeile fac drame. Dacă nu te porți frumos cu bărbatul, se poartă alta.

Femeile sunt toate pe interes. Bărbații sunt golani. Femeile sunt mereu la dietă și bărbații rup carnea.

Femeile nu le au ele cu științele exacte. Bărbatul se ocupă. Asta nu-i meserie de femeie!

Bărbații trebuie să facă mereu primul pas. Femeile trebuie să vorbească frumos.

Aceleași generalizări.

Nu se cade ca o femeie să facă x lucru. Bărbatul trebuie să ajute femeia mereu. Rolul de neajutorată versus rolul de salvator.

Dacă ești femeie trebuie să mai porți și tu un toc. Dacă ești bărbat trebuie să ai măcar un costum.

Femeile înșală emoțional și bărbații fizic. Așa sunt femeile, toate amețite! Așa sunt bărbații, indiferenți.

De ce atâtea generalizări?

Băiețeii poartă albastru. Femeile poartă roz.

Bărbatul păstrează curățenia, femeia o face. Bărbatul trebuie să fie ferm și femeia supusă.

Mai sunt o mie de generalizări. Dar toate îmi dau trigger.

Nimic din ce am spus mai sus nu e un adevăr absolut. Sunt doar niște mituri, propagate la nesfârșit în ambele sexe. Și toate aceste generalizări sunt toxice ca naiba.

De ce?

Egalitatea între sexe nu are treabă cu generalizarea

generalizări 1

Am multe prietene și mulți prieteni care chiar cred că toate/toți sunt la fel. La modul negativ. Cred că avem toți aceleași trăsături și facem hora genului toată ziulica. Mie mi se pare cea mai mare prostie. În ultima vreme bariera genului s-a rupt. Și nu doar în ultima vreme. Mie mama mi-a luat jucării și de fete, și de băieți. Îmi plăceau amândouă. Nu că erau ai mei super woke, dar voiau să lase copilul să aleagă.

La fel e și în viața reală. Dacă un bărbat vrea să plângă pentru că se simte oribil asta nu-l face mai puțin masculin. Dacă o femeie vrea să înjure, asta nu o face mai puțin feminină. Toate astea ne fac OAMENI.

Feminismul poate fi înțeles greșit

generalizări 2

Știți ce e feminismul, de fapt? Nu niște bretonate care urăsc populația masculină și nu se epilează la subraț și-și iau triggere la glume misogine.

Feminismul este un curent teoretic care luptă pentru egalitatea între sexe, prin promovarea femeii și proclamarea drepturilor ei.

Nu știu dacă știți, dar am trăit mulți ani în patriarhat. Iar în unele țări, mai ales musulmane, femeia nu are nici acum drepturi egale cu bărbatul.
Să fii feminist înseamnă să iubești și femeia și bărbatul în egală măsură. Niciun gen mai presus de celălalt. Drepturi egale pentru amândoi. Personal și profesional. Exact cum ar trebui să fie.

Se sparge granița dintre genuri

generalizări 3

Generațiile de sub noi au început să spargă granițele genului. Acum există bărbați care se machiază, femei care nu se epilează. Bărbați care pun unghii și femei care luptă în Iraq.

Iar asta e perfect în regulă. Genul meu nu ar trebui să mă împiedice să îmi îndeplinesc un vis sau un obiectiv profesional.

Generalizările propagă feminitate și masculinitate toxică

Mie mi se pare că generalizările ca cele de mai sus sunt foarte toxice în societatea în care trăim. Dureros este că există femei care urăsc alte femei doar pentru că nu arată ca ele, sau că aleg un alt stil de viață. La fel cum nu există bărbați care urăsc pe alții care poartă cercel în nas și au părul roz.

Și mai mult, misoginismul și sexismul există din frustrare. Aș vrea să subliniez două lucruri aici: nu toate femeile sunt ca maică-ta sau ca cele 2 foste nebune pe care le-ai avut, nu toți bărbații te vor abandona ca tactu sau vor șterge cu tine pe jos ca foștii tăi abuzivi. Reguli valabile pentru heterosexuali, dar și homosexuali și lesbiene.

Programe setate din familie

Nu există 2 oameni la fel, decât clonați. Codul genetic e diferit pentru fiecare om în parte. Ce e asemănător e felul în care suntem programați de ai noștri. Sau de societate. Sau de generalizări tâmpite.

Vedem cum se comportă ai noștri, imităm și noi. Dacă tactu urăște femeile, le urăști și tu. Dacă maică-ta te crește ca pe o nevastă perfectă, așa o să îți crești și tu copilul. Toate sunt niște comportamente învățate. Chestia e că ar trebui, după o vârstă, să periem creierul. Să facem o selecție. O diferențiere între ce credem noi și ce am preluat de la alții.

Ar trebui să petrecem timp singuri înainte să proiectăm emoțiile negative și stereotipurile preluate de la fostele relații.

Nu există 2 femei la fel. Nici 2 bărbați la fel. Există într-adevăr 2 femei crescute în același tip de mediu sau anturaj, care vor împărtăși niște valori și comportamente comune. Care și alea sunt în continuă schimbare pe măsură ce se maturizează. La fel și în cazul bărbaților.

Eu sunt și emotivă, și rațională, spre exemplu. Uneori fac drame, alteori nu zic nimic. Îmi plac hainele feminine și masculine. Înjur când am nervi. Port și adidași, și tocuri. Mut mobilă. Car baxuri de apă.

Îmi fac singură calculele lunare și banii. Nu depind de nimeni. Shoppingul nu îmi place, vreau să termin mai repede cu el. Nu îmi cumpăr des farduri și nu mă fardez excesiv. Dar îmi plac de mor fardurile.

Mă duc la sală și bag proteină ca băieții și am flori tatuate pe mine. Iubesc să fac curat, dar sunt și împrăștiată. Cicălesc dacă sunt cicălită.

Mai sunt 1543432323 de exemple.

Un anumit tip de om, cu anumite traume, frustrări și comportamente învățate va acționa într-un anumit fel, da. Dar asta nu ține de gen.


Mai citește și literatura pe care o scriu aici.

Dacă vrei să citești cartea mea în versiunea PDF ca să o ai oriunde, chiar în telefonul tău, dă-mi un mail la anapebune@gmail.com.

Dacă îți place cum gândesc, vino la cursurile mele de Copywriting aici.

×