Și alte minciuni pe care ți le spui ție atunci când ești leneș sau amâni ceva la nesfârșit. În epoca asta în care trăim, mai are cineva timp? Dacă are să-mi trimită un link de unde pot să mai cumpăr și eu.
Ai vrea să te apuci de scris. Ai vrea să te apuci de sală. De dietă. Poate să-ți schimbi obiceiurile. Să dormi mai devreme. Să te trezești mai devreme. Vrei să citești mai mult. Vrei să vezi mai multe documentare.
Dar cine are timp când ai job toată ziua, poate o relație sau o familie și un copil? Când să mai ai timp și de pasiunile tale?
Hai că te ajut eu. Evident că prin puterea propriului exemplu. Nu știu mulți asta despre mine, dar sunt workaholic. Poate că postez des pe net și aveți impresia că tot ce fac cu viața mea e să trag 2-3 poze, 2-3 statusuri, 2-3 stories și aia e. Din păcate, oricât de mult mi-ar plăcea să fie așa, ziua mea arată în felul următor:
Mă trezesc like clockwork la ora 7 dimineața. Verific online-ul, care include știri, trenduri, mailul, conturile personale și tot. Să zicem că e 7:45. Îmi iau 30 de minute să mănânc, să beau cafeaua în timp ce mă uit la un serial și apoi mă spăl. Deja e 8:30.
Începe treaba. Mă așez la calculator și notez toate taskurile pe ziua respectivă, calculând și timpul alocat pentru fiecare. Încep să rezolv din ele. Primesc iar mailuri. Adaug la lista de taskuri. Pe care le mai las și pe a doua zi, în funcție de prioritate.
Mă apuc de scris câteva articole, programat de postări, creat niște content, răspuns la mailuri și deja se face ora 14. Așa că fug la sală, unde stau cam 2 ore. Mă întorc, mănânc și mă spăl, iar apoi dedic toate orele până pe la 17 celor deja enumerate mai sus și poate adaug curățenie pe listă.
La ora 17 am cam terminat pe ziua respectivă treaba. Așa-mi place să mă mint. Uneori în acest program apar întâlniri, mai merg și la terapie, sau mă sună vreun client să discutăm un brief sau un prieten care-mi propune o idee de-ale lui.
Să zicem că pe la 7-8 seara am taskurile pe ziua aia terminate. Fac un Excel, maximum două și mă apucă uneori 10 seara.
Gândiți-vă că am avut și job pe lângă tot ce am enumerat mai sus. Acum fac Freelance și tot am impresia că îmi ocupă tot timpul.
Când căcat mai are asta timp de scris? Ne lași cu vrăjeala asta?
Haideți să vă explic cum și când îmi fac timp.
Cunoaște-ți foarte bine programul
L-ați văzut deja pe al meu. E aproximativ ăla. Intervin tot felul și mă mai apucă și 3 dimineața. DAR, DARRRRRRRRRRRRR dacă vreți să prioritizați scrisul, ar trebui să puneți la coadă o altă activitate din lista de taskuri. Așa că dacă nu ți-ai făcut deja o listă cu tot ce faci, e timpul să te apuci.
Există și aplicații. Mie îmi place să scriu de mână pentru că așa sunt eu, mai old fashioned, chiar dacă scriu ca un cur. Înțeleg eu. Și am și culori speciale dedicate taskurilor diferite. Spre exemplu, verde e pentru orice legat de bani, iar roz e pentru orice implică creativitatea.
Poate te ajută și pe tine această mică legendă.
Haideți să despicăm firul. Cum ziceam eu mai sus: am curățenie, sală, terapie, întâlniri și taskuri d-astea mari și mici. Unele prioritare, altele ce pot fi lăsate pe mâine. Uneori amân curățenia pentru că am inspirație să scriu și mă apucă să torn 10 pagini la carte, pe care uneori le păstrez, alteori le șterg. Sau amân un task mic, gen corectat un text. Poate aleg ca în seara aia în loc să stau pe Internet 2 ore înainte de culcare, mă apuc și scriu ceva.
Setează-ți niște reguli
Pentru orice pasiune trebuie să existe sacrificii. Văzusem pe net un tip important din online care și-a propus ca regulă să stea un număr de ore pe Internet în fiecare săptămâna. Asta ar putea să fie o regulă care să te ajute să scrii.
Limitează-ți accesul la Internet. Folosește-l în scop profesional, elimină endless scrolling pe care îl faci doar ca să treacă timpul.
Sau dimineața când stai pe WC și citești știrile, sau te uiți pe tiktok, de ce nu folosești telefonul ca să scrii ceva? Poate faci o schiță a unei povești sau scrii o introducere amuzantă.
Poate-ți bagi o regulă din-aia super basic de genul: scriu câte 10 minute pe zi. Ai putea să scrii într-una dintre ședințele alea de mentenanță, unde nimeni nu ascultă. Sau în pauza de masă sau înainte de culcare.
Sunt soluții. Dacă scrisul e important pentru tine, sigur găsești tu ceva.Am încredere!
Încalcă-le și vezi ce se întâmplă!
Scrie o săptămână timp de 10 minute și apoi ratează o zi sau două. Recuperează toată săptămâna și scrie 2 ore deodată. Testele astea te ajută să îți setezi programul de scris și sunt chiar indicate. Poate tu ești genul de om care ar putea să scrie un text imens în 2 ore. Nu știu. Orice faci în orice artă, testezi prin regula TRIAL & ERROR.
Pe asta o explicăm foarte simpluț: Încerci. Greșești. Încerci din nou. Și din nou. Până când înveți ceva și aplici în stilul tău.
Scrie despre lucrurile care ți se întâmplă
În loc să te duci să bârfești pe cineva, scrie. În loc să te plângi la soțul tău despre ziua ta oribilă, fă o poveste din ea și scrie-o pe-o foaie de hârtie. Te enervează traficul din București? Scrie. Poți să începi și prin statusuri de Facebook, care pot deveni articole în timp.
TU alegi!
Fă un bilanț la final de săptămână
Vezi ce ai scris săptămâna asta. Notează-ți situațiile în care nu ai putut să scrii! Notează motivele!
Vezi care sunt soluțiile. Foarte mulți oameni s-au apucat de scris ținând un jurnal în care doar notau la final de zi ce s-a întâmplat. Asta făceam și eu în liceu. Dar apoi mă enervau situațiile atât de tare încât ca să pot să le diger, le transformam în ficțiune. Poate poți să faci și tu asta.
În concluzie, timp facem. Cu voința mai greu. Cu atenția mai greu. Cu implicarea și organizarea la fel.
În curând, o să pun în secțiunea de Cursuri o serie de clipuri cu sfaturi despre scris, care o să aibă teorie și exerciții. O să vină sub forma unor tutoriale online pe care le poți cumpăra. Și apoi te uiți frumușel la ele, când îți faci timp, -pls do-, și înveți ceva. Poate e un motivant bun, poate nu.
Așa că, ce mai aștepți? APUCĂ-TE NAIBII DE SCRIS!