Inspirațional

Într-o lume a scenariilor negative, concentrează-te pe creativitate

Cu toții avem un monstruleț în cap, al meu poartă sandale roșii de lac

Încă din copilărie, am avut un monstru oribil în cap. Nu știu exact cum și când s-a format, de ce și ce anume l-a anunțat că ”băi, vezi că în spațiul ăsta agitat e loc pentru cineva ca tine”. Dar sunt convinsă că până și în scenarii negativă, există creativitate. Nu știu dacă ați văzut serialul ”Legion”. Era un tip acolo, evident cu superputeri, care avea în capul lui un monstru imens, galben, care-i stingea lumina în cap. Care îl făcea să o ia razna. Era super 5D experiența. Atmosfera devenea greoaie în jurul lui, intra o muzică dubioasă și sinistră pe fundal, totul în jur era umbrit de gânduri și discuții aproape macabre.

Ei bine, am văzut serialul ăla și-am zis că asta am și eu. La mine este de fapt un copil de vreo 5-6 ani, cu două codițe. E superbă. O cheama Geta. Geta mea are niște pompoane roz, cu sclipici care-i țin codițele blonde. E îmbrăcată într-un sarafan de blugi și-are o cămășuță albă de dantelă pe dedesubt. În picioare are cele mai frumoase sandale roșii de lac care-s acompaniate cu succes de-o pereche de șosete albe, și ele cu dantelă. Sandalele astea fac zgomot.

Geta mea vine pe neașteptate. Se așază prin diferite amintiri și se îmbracă în neajunsurile pe care le-a strâns de-a lungul timpului în ghiozdănașul ei cu ponei colorați și magici. De fiecare dată când scoate din ghiozdan toate neajunsurile, pe care le-a desenat frumos pe hârtie parfumată, mă doare. Uneori n-o bag în seamă. Nu mă interesează desenele ei copilărești, eu-s femeie în toată firea. Dar zgomotul sandalelor mă râcâie pe creier. Când vede că nici desenele, nici sandalele nu o fac remarcată, trece la artileria grea sare coarda, sau joacă Șotronul Eșecului.

Când sare coarda îmi dă anxietate, când aud zgomotul sandalelor mă agită puțin și nu mă pot concentra, dar când joacă Șotronul Eșecului deja trebuie să-i zic ceva. Trebuie să îi cânt o baladă de adormit copiii, să-i spun un basm, să o calmez, s-o țin de mână. Să-i spun că e frumoasă. Să îi piaptăn părul blond. Să-i schimb freza. Poate azi o să alegem codițe împletite?

Ce-i Șotronul Eșecului? Imaginați-vă că se aude ca în filmele alea de groază când cântă un copilaș mic ceva gen Trei Iezi Cucuieți. Doar că aici Geta ia o cretă roz și începe să traseze toate momentele în care am greșit iremediabil. Le așază pe toate în pătrățelele corespunzător și când aterizează pe câte unul, atunci începe creierul să ruleze diferite sccenarii și atunci corpul meu începe să facă anumite lucruri.

Spre exemplu, mai știi când ți-au plecat 5 clienți pentru că începuse pandemia? Și ai rămas fără bani? E vina ta pentru că nu ai ținut de ei. Îți place viața. E okay și mie îmi place să joc șotronul.

Acum Getuța mea nu e chiar o insensibilă, e doar o copilă cu ADHD. Dar să zicem că suport Șotronul Eșecului, sandalele, coarda, cântatul. Dar am momente în care nu am nici măcar nevoie de ea ca să mă întristez. Se întâmplă ceva din exterior. Getuța mea se transformă atunci într-un monstru frumos cu niște colți extrem de ascuțiți, gura i se mărește considerabil și ochii i se fac galbeni. Atunci vrea sânge Getuță. Și sânge îi dăm.

Doar nu vrem ca fata să fie nefericită? Știți voi. Sandale, coardă, jocuri, cântat. Nu suport copiii. Poate Geta e de vină.

Sânge înseamnă că ne stricăm toate planurile. Bem alcool, fumăm țigări, mâncăm dezordonat. Geta e fericită atunci. Sau mai rău, ne certăm cu oameni, ne izolăm, nu mai comunicăm.

Cum am scăpat mereu de Geta? Prin creativitate

O cresc de pe la 4-5 ani pe domnișoara de față. Nu e un lucru de laudă. Bănuiesc că în capul altora ia și alte forme. După cum spuneam mai sus, de monstrul din Legion, gras galben, care vine în ritmuri de muzică sinistră. Să zic mersi că am o formă mai ușoară.

Cum o puneam pe Geta la punct? Îi dădeam de lucru. Exact ca unui copil normal, da. Am început prin desenat. Eu desenam, Geta se uita la televizor în capul meu. Vizualiza ce desenam eu. Bun. A mers o perioadă și apoi ca orice copil s-a plictisit. Am trecut la scris poezii și ele creau parteneri de joacă pentru ea. Dansa cu pisicuțe, se scălda în râuri, cățăra copaci, trăia în lumile create de mine. Dar nu am putut s-o mulțumesc mereu. Cerințele ei au devenit din ce în ce mai mari. Am trecut la proză. Am creat povești mai complexe, mai lungi. Drame. Personaje mai tâmpite. A cerut mereu mai mult și mai mult. Câtă creativitate să și ai?

Ca un copil răsfățat. Am mai pedepsit-o, recunosc. Când mi-a cerut prea mult nu i-am mai dat nimic. S-a produs blocajul creativ și am trimis-o la colțul ei. Asta nu a rămas așa, a scos coarda, sandalele mi-au bocănit în cap zi și noapte, a scos creta, șotronul, coarda. Tot arsenalul de tortură.

Am crescut și eu. A crescut și ea. Geta m-a ambiționat, dar m-a și demotivat. Normal că a cerut diferite medii. M-am dus spre muzică. Spre citit. Spre scris cărți. M-am dus spre partea mai comercială. Am băgat Copywriting. I-am dat și o parte educativă. Strategie. Prezentări. Am îmbrăcat-o de câteva ori la costum. I-a plăcut. Dar nu îi place tot timpul de mine și nu îi convine ce îi ofer tot timpul. Uneori face haos numai de-a dracului.

Dar sunt mai deșteaptă decât ea și creativitatea mea o potolește. Chiar dacă pentru puțin timp. Așa îmi dresez monstrulețul cu sandale de lac.

Ai și tu o Geta pe care vrei s-o ții ocupată? Dă-i creativitate

Pe lângă cursurile ”Copywriter La Început de Drum” încep în paralel pe 28 mai prima grupă de Creative Writing. Unde o să ne dresăm împreună Getuțele cu exerciții practice, sfaturi despre cum să scriem un dialog interesant, cum să creăm personaje, structură de povești, cum să scriem prima carte, cum să scriem descrieri care să o oprească pe Geta noastră din a sări coarda în capul nostru după bunul plac.

Dacă te interesează, te poți înscrie dând un mail la anapebune@gmail.com.

Cursul costă tot 400 lei. O lecție ține 3 ore. Le avem pe Skype, facem un grup pe Whatsapp, corectez temele pe Google Classroom. Exact ca dincolo, doar că aici e mai mult focus pe creativitate și dresaj de Gete. Sunt 6 cursuri în total.

Imediat după ce te lasă Geta să te înscrii, primești un mail de la mine cu mai multe detalii.

Ești gata să îți dezvolți scrisul prin exerciții de creativitate?

Te aștept. Și eu, și Getuța mea.

×