fbpx
Inspirațional Păreri

De ce e mai bine să pleci decât să rămâi

Spuneți-mi radicală, sau doar visătoare, o idealistă, o escapistă, o tâmpită. Ce vreți voi. Dar trebuie să înțelegi că la un moment dat, într-o relație, vine și un moment în care trebuie să-ți dai seama dacă să pleci sau să rămâi. Poate mai multe momente. Credeți-mă că știu ce înseamnă să te întorci de o mie de ori în același loc, doar pentru că ți-e familiar.

De ce e mai bine să pleci decât să rămâi? Ca să nu te complaci în traumă.

Am citit ceva despre un experiment pe traumă. Cică un grup de câini erau testați pe ideea de recompensă și de pedeapsă. Dacă făceau ceva bine, apăsau pe un buton și primeau ceva bun de mâncare. Dar dacă se agitau, erau electrocutați printr-o zgardă. La un moment dat, oamenii de știință au decis să îi electrocuteze indiferent ce făceau. Au păstrat chestia asta o perioadă și apoi s-au întors la recompensă cu ceva bun și electrocutare cu ceva rău. Câinii respectivi nu mai știau ce înseamnă recompensa, așa că se duceau direct la electrocutare. Ba mai mult, nici măcar nu mai reacționau în niciun fel la recompensă.

Durerea devenise familiară. Tortura le dădea dopamină.

Sună cunoscut?

De ce e mai bine să pleci decât să rămâi 1

Sigur am fost câinii ăștia la un moment dat, dacă nu fix acum se întâmplă asta. Stai cu un om dificil care te abuzează în feluri diferite în fiecare zi. Fie țipă, reproșează, îți sparge telefonul, farfurii, minte, se crizează fără motiv sau poate și mai rău, te bate sau te-a bătut, te înșală sau te-a înșelat, te manipulează sau te folosește. Băi și de cele mai multe ori rămâi, exact cum făceau câinii ăia.

Chiar dacă vine cineva mult mai bun în viața ta, tu nu meriți recompensa pentru că nu te mai face fericit ca electroșocul. Te duci tot la durere. Nu renunți. Stai acolo în jegul tău, unde ești electrocutat pe zi ce trece din ce în ce mai mult. Și tu nu îți dai seama că ai băut sucul familiarității și al complăcutului.

Ideea cea mai futută este că tu nici nu știi uneori că ești torturat. Rămâi acolo. De ce? Haideți să vedem niște motive pe care sigur le-ați mai auzit:

  • păi, unde să mai găsesc eu pe cineva în pandemie?
  • avem deja prea multe lucruri la comun, ar fi dificil. Mai bine ne rezolvăm noi.
  • nu pot să plec pentru că îl/o iubesc.
  • da, dar uite, mama și tata au trecut și ei prin momente grele și au rămas împreună toți anii ăștia.
  • o să reușesc să îl schimb/o schimb.
  • nu e chiar așa e de rău, dramatizez eu. Dar să vezi și când se poartă frumos.
  • nu e mare lucru, mai are uneori niște crize de nervi, dar așa e el/ea mai pasională.

Nu știu ce înțelegeți voi, dar eu aud numai scuze.

Ah, și mai aud că vă place tortura psihică. De ce? Așa am crescut. Venim din familii disfuncționale, unde unii părinții au fost bețivi, s-au bătut între ei, s-au certat, s-au despărțit, s-au împăcat, au fost urlete, scandal, agitație, de nici nu puteai să înveți liniștit la Mate.

Dacă asta ai văzut, asta vrei și tu. Nu înțelegi că o relație frumoasă nu ar trebui să fie un compromis întreg. Nu ar trebui să implice joculețe, spart de telefoane, pahare, laptopuri, tăiat de haine, crize de nervi, scuipat, înjurături, amenințări, manipulări inutile, înșelat, bătăi, reproșuri constante. Toate astea-s iraționale. Nu ai cum să trăiești într-un mediu irațional constant pentru că nu o să poți să devii cea mai bună versiune a ta. Ești ce e și relația ta.

De ce e mai bine să pleci decât să rămâi ca să zici că nu ești singur, că aduni acolo ani?

De ce e mai bine să pleci decât să rămâi 2

Pentru tine. O relație de genul ăsta te împiedică să te descoperi pe tine, ca om. Să crești, să devii mai matur, mai calculat, mai rațional. Nu ai energie să te ocupi de proiectele tale, să arăți bine, să faci sport, să orice. Cel puțin nu cât ai putea să o faci dacă ai fi singur.

Pleacă! Serios vorbesc. Nu are sens să rămâi pentru aparențe, pentru iubire, pentru bani, pentru casă. Poți să o iei de capăt. Suntem capabili să ne reinventăm constant. Viața nu trebuie să fie alb și negru. Vă promit eu că e viața după o relație abuzivă. Jur! Și să vedeți ce glow-up aveți, de numa’-numa’.

Atunci când elimini balastul emoțional inutil, ți se ia vălul de pe ochi. Vezi clar. Ai timp. Analizezi mai mult. Și cel mai important lucru din lume: EȘTI MAI LINIȘTIT! Nu aș da liniștea mea pe nicio relație, oricât de frumos, deștept, amuzant, talentat și cu ce mai vreți voi e celălalt.

De ce e mai bine să pleci decât să rămâi? Pentru pace sufletească.

Acum să avem un moment de liniște pentru toți cei care au decis să rămână și să închinăm un toast pentru cei care au plecat la drum cu o pungă de curaj și mintea plină de idealuri mari!


Citiți mai multe articole similare aici.

Dacă aveți nevoie de terapie după o relație abuzivă, recomand Mind Experience.

Pentru mai multe articole pe tema depresie/anxietate, intrați aici.

Pentru și mai multe povești fun cu mine, dați-mi un follow pe instagram aici.