fbpx
scris

Cum îmi mențin pasiunea pentru scris când fac Copywriting

scris

Cum îmi mențin pasiunea pentru scris când fac Copywriting

Să mă las de scris? M-am întrebat asta în ultimii 2-3 ani de câteva zeci de ori pe săptămână. În economia asta? Nu prea merită să o iau de la capăt, nu? Ah, uite aș putea să fac cursuri de programare. Ah, rahat! Costă 7000 lei. Trebuie întâi să îmi pun bani deoparte, okay. Apoi să termin în câteva luni cursul. Hai că se poate. Cât e salariul pentru un junior? Cam cât fac acum. Okay, dar e cam boring. NEXT! Hai să mai vedem. Ah, uite pot să învăț despre Bitcoin. Da. Văd că aici e banul. Ah, wow! E foarte mult de învățat și mă enervează rău toți cryptobros.

Back to the drawing board

Mă întorc la scris atunci. Dar oare mai am chef să fac literatură? Uite câți bani investești într-o carte și apoi oamenii tot n-o cumpără. Lasă că mai am Copywritingul. Dar mai suport să refac același proiect cu modificări diferite în fiecare lună? Mai suport dezorganizarea și starea de urgență? Mai am chef să fiu creativă după ce scriu texte despre cafea, busuioc, creme anticearcăn și altele? Îmi mai rămâne oare baterie pentru creativitate? Nu prea știu cum să răspund la asta. Dar absolut de fiecare dată, mă ajută cursurile mele de Copywriting.

Ele îmi dau mereu forța de care am nevoie, mai ales când văd atâția oameni pasionați, de același lucru. De prostia asta în care ne jucăm cu povești, cuvinte și situații. Poate că nu e chiar o prostie, cine știe?

În unele zile îmi merge mintea brici. Mă gândesc la posibile povești pe care să le scriu. La următoarele cărți, la idei creative ca să îmi promovez cartea pe care am scos-o în august. Și apoi mă năpădesc taskurile plictisitoare și când mă uit la ceas se face deja 7. Ah, acum e timpul să fac și eu niște sport, să citesc una-alta, să ies din casă eventual. Poate merg la terapie să mai reglez căpuțul. Și iar nu am apucat să scriu literatură azi sau și mai rău să termin cartea pe care o citesc de 2 luni.

Blocaj la scris? Terapia ajută

Și uite asta se întâmplă cu majoritatea oamenilor creativi. Pentru că ne stoarcem creierul să facem ceva fad complet, nu mai rămâne putere să faci artă. Mă rog, artă. Poate în câțiva ani devin cărțile mele artă, momentan sunt la un nivel MID.

Ieri am găsit sursa blocajului la mine. Am fost la a cinșpea terapeută și am vorbit despre tot istoricul traumei la mine și mi-a zis destul de mirată: Mă mir cum încă mai mergi pe stradă și reușești să faci toate lucrurile pe care le faci zilnic! Sunt mulți care nu au trecut nici prin 5% și sunt legume psihic. Apoi am vorbit cu ea despre muncă și despre visuri și dorințe și mi-a spus că avem muuuuult de lucrat.

Normal, orice om cu probleme trebuie să lucreze constant la el și nu numai. După ce am vorbit o oră jumătate despre tot ce mă apăsa, am simțit că sunt mult mai ușoară. Parcă aveam un om care-mi stătea pe umeri și îmi șoptea rahaturi în ureche. Nu îl mai aveam acum, l-am dat afară. Și cum eram eu în metrou, în drum spre casă, m-a lovit inspirația, cum nu mă mai lovise de cine-știe-când. Și am scris în notes cu pasiunea cu care o făceam la 20 de ani.

Am reînceput să mă pun pe mine pe primul loc

După cum v-am mai povestit eu, pe ici, pe colo, am fost workaholic. Zilnic puneam pe primul loc taskurile, joburile la care lucram, cursurile, banii, orice, dar nu sănătea fizică și psihică. Jobul ăsta de Copywriter te face să transformi totul în Camera de Gardă pentru taskuri. Acum dacă trebuie să fac cumpărături, duș, să mănânc, să dorm, să ies la o plimbare, să mă duc la terapie sau la sport ca să fiu în stare să funcționez pe scris în ziua aia, le fac. Și gata! Nu există ceva mai important decât să am grijă de mine. Nu mă mai înfometez că nu am timp să mănânc pentru că taskurile devin principala mea grijă.

Mă folosesc de toate ustensilele necesare pentru scris

Bă, dacă există chat GPT și mă poate ajuta să rezum chestiile pentru scris, eu îl folosesc și punct. Nu pentru chestiile creative, că nu face mai bine decât mine. Dar măcar mă ajută să mai ies din rutină.

Alt tool important este Grammarly, îl aveam plătit la un moment dat. Te ajută dacă scrii texte în engleză și e cel mai de încredere ajutor dacă ești grammar nazi ca mine.

Eu folosesc Google Tasks ca să îmi notez tot ce am de făcut în săptămâna respectivă și apoi le dau DONE. Mă ajută la claritate.

Accept că nu pot să le fac mereu pe amândouă

Important de reținut este că uneori nu poți să le faci pe amândouă și că dacă nu faci ceva creativ astăzi, nu te face mai puțin creativ în general. Nu poți să fii geniu în cuvinte și idei zilnic! Pasiunea nu are cum să fie fabricată. Nu poți să faci un A.I. care să genereze chef pentru scris un text sau altul. Poți doar să ai răbdare cu tine.

În mod normal, presiunea pe care o punem noi pe noi e mai mare decât aia pe care o pun ceilalți. Așa că nu mai fi o șuncă presată, te rog eu! Azi fă textele pentru newsletter, mâine revoluționează lumea literaturii.

Take it one day at a time, bro. Abia ne chinuim cu toții să supraviețuim sub soare.

————————————————————————————————————————————————————–

Și dacă tot vorbim despre pasiuni, dacă ai ajuns până aici și-ți place de mine, hai la cursurile mele de Copywriting! Dă-mi un mail pe anapebune@gmail.com.

Dacă vrei să mă susții pentru că-s un autor contemporan și post-modernist cool, cumpără-mi cartea de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *