fbpx
Interviuri

Cum l-au ajutat cursurile mele pe Sorin să scrie o carte

Pe Sorin l-am cunoscut anul trecut. E printre primii mei cursanţi, de când ‘’Copywriter la Început de Drum’’ exista ca un soi de prototip. Atunci vorbeam despre Creative Writing. Cu Sorin am făcut cursurile prin Skype pentru că-i din Constangeles. Asta-i Constanţa pentru necunoscători. 

cursurile

La ultima lecţie din cursurile de anul trecut el a decis să vină fizic la sediul vechi. Voia să mă cunoască şi pe mine, şi pe ceilalţi cursanţi. Are un stil foarte interesant de-a scrie în care combină stand-up-ul cu literatura. 

Acum câteva luni mi-a zis pe Facebook că a scris o carte pentru uz intern în Evonomix, agenţia din Constanţa, la care lucrează ca Performance Services Manager. Mi-a spus că a inclus un capitol în ea şi despre cursurile mele. 

Au mai trecut câteva luni şi a văzut că organizez iar cursuri de scris, de data asta de Copywriting. A decis să ofere el un loc unuia dintre oamenii care s-a băgat la concursul pe care l-am organizat eu pe Facebook-ul meu în care dădeam un loc gratuit. Deja anunţasem câştigătorul şi voia să mai ofere şansa cuiva să vină să înveţe de la mine. 

M-am simţit onorată, aşa că am decis să întorc favoarea. De asta există acest interviu. Și ca să îi arăt cât de mândră sunt de el. Cu tot ce a reușit să facă.

Bună, Sorin. Spune-ne rapid cu ce te ocupi. Şi apoi spune-ne tot la fel de rapid şi pasiunile tale.

Digital Marketing la o agenție și un produs SaaS. Îmi place să scriu, să creez podcast-uri, să ajut oamenii să-și descopere și dezvolte potențialul.

Cum ai aflat de cursurile mele? De ce le-ai recomandat şi cum te-au ajutat?

Te stalk…urmăresc de mult timp pe Facebook. Lumea din Constanța visează la lumea din București. Cam cum e lumea Upside Down din Stranger Things față de lumea protagoniștilor. Și ai anunțat la un moment dat că faci acest curs. Era doar pentru București, am încercat să te conving să facem și via Skype. A funcționat. Și am reușit să ofer oportunitatea și unei colege să treacă prin curs.

Le recomand pentru că sunt foarte specifice și vin de la o persoană cunoaște foarte bine acest mediu și care ia scrisul foarte în serios.

Pe mine m-ai ajutat să-mi elimin o rezistență. Să-mi șterg cu buretele un obstacol creat de mine. Mai șterge lumea cu buretele în ziua de azi sau totul se face pe tabletă? Copiii ăștia…

De când am terminat cursul de Creative Writing am terminat de scris o carte, pe care o aveam în plan doar ca antrenament pentru următoarele mele planuri.

Povesteşte-ne despre cartea pe care ai scris-o.

Este a treia carte pe care o scriu. Prima a fost un experiment să vad dacă pot publica ceva pe Amazon, acum aproape un deceniu. O găsiți aici.

A doua se numește “Think Like Steve Jobs, Work Like Steve Wozniak”. Este lansata doar in cadrul agentiei. Reprezintă un soi de analiză din exterior a oamenilor care m-au inspirat și ajutat în primii 5 ani de job.

Iar noua carte este “For Better Or Worse, Sorin”, un soi de expediție interioară a schimbarilor prin care am trecut în perioada 2018-2019. E organizată pe 3 direcții: Mind, Body, Soul. Și în ea este și un capitol despre cursul tău, care a m-a făcut să devin mai conștiincios. M-a ajutat să transform scrisul într-un hobby constant.

Ce planuri ai cu scrisul?

Sunt o persoana pragmatică și nu cred în ideea de scris doar ca activitate. Trebuie să existe și un output. Am în plan 4 proiecte pentru următorii 2 ani:

  • Un ghid intern de Wellness. Un fel de cum să te simți bine cu tine – ghid pentru oamenii din agenții. Scris alături de un nutritionist și un psiholog.
  • Un ghid intern despre cum să acționezi ca manager în cadrul agenției – o muncă colaborativă între mine și colegii mei de pe poziții similare.
  • O carte despre influență aplicată. Ar fi o combinație, adusă la zi, între “How to make friends and influence people” a lui Dale Carnegie și “Influence: The Psychology of Persuasion” a lui Robert Cialdini. Titlu temporar: 4 Hour Influence.
  • O carte în care explorez diferențele dintre 3 generații (eu – 30+ ani, părinții mei – 65+ ani și copii de 8-14 ani). Titlu temporar: Părinții sunt de pe Facebook, copiii sunt de pe Tik Tok. Ghid despre cum să-i înțelegi pe ceilalți.

Dar cu standup-ul?

Am făcut standup câțiva ani, la nivel cel mult sub amator. Câteva open mic-uri, câteva spectacole cu trupa înființată aka Maneliștii reformați de ziua a șaptea. Partea de care sunt cel mai mândru e seria de interviuri video pe care am facut-o pentru defunctul site Punchline.ro.

Tu când te apuci de un podcast? E și un curs fain gratuit pe net.

Povesteşte-ne despre tema cu Batman pe care ai scris-o şi pe care ai citit-o în faţa cursanţilor. Ţin minte că ne-a făcut pe toţi să râdem cu poftă.

cursurile 2

Penultima temă din curs (ultima era să scriu o carte – which I did, where are my extra points?) era să scriem o poveste care să combine dialogul cu descrierea și povestirea. Și cum te prinde uneori inspirația, am scris-o în vreo 15 minute, în dimineata în care am venit în București pentru ultima sesiune.


Am fost fan Batman și Spider-Man de mic, dar nu am facut mai mult decât să visez la ei ca supereroi. Nu am îndrăznit vreodată să mă gandesc că aș putea să fiu implicat în vreun fel cu asemenea opere de artă. Dar cumva mi-ai dat curajul să pătrund în această lume și să-mi încerc condeiul într-o direcție de care mi-era frică până atunci.
Recunosc că-l găsesc pe Joker fascinant, așa că a fost the main villain din poveste și cred că am reușit să-i imit pe alocuri vocea. Lucru care mie personal nu mi se părea amuzant, dar pe colegii de la curs i-a amuzat. BTW ce mai știi de ei? Au continuat, mai scriu? Mi s-au părut toți foarte șmecheri.

Cum te simţi atunci când scrii?

E probabil singurul moment când mă simt eu. În orice alt context port o mască. Probabil nu foarte diferită de cine sunt eu cu adevărat, dar nu mă exprim 100% eu. Din moment ce scriu ce îmi doresc, în ritmul meu, simt o plăcere enormă să mă descopăr pe mine și lumea din jurul meu.

Când scriu simt că toate grijile dispar, tot stresul se topește. Mă simt mai bine fizic. Și simt că pentru asta am fost făcut. E o activitate care-mi vine foarte natural acum.

Acum povesteşte-ne ce au zis colegii tăi de cartea pe care ai scris-o. Apropo de scris, ai în plan ceva beletristică?

Puțini colegi știu despre carte pentru că încă nu am lansat-o. E la editat de vreo 2 luni, dar probabil o s-o scot în martie. Consider this my pre-launch interview.

Cu beletristica nu prea mă înțeleg. În ultimii an am citit doar ghiduri, studii, semi-beletristică (Gladwell se pune?). Am citit doar cărți care să mă atragă și să mă inspire să-mi fac curaj. Vreau într-adevar sa-mi placă ce scriu mai departe, să merg sa fac pitch către edituri. Any tips?

Cum ţi s-a părut experienţa de la cursurile mele? Ce ţi-a plăcut? Ce nu ţi-a plăcut?

Pentru mine a fost exact ce aveam nevoie. Ți-ai asumat un rol de profesoară, cu teme, cu feedback clar, cu pus studenții pe coji de nuci (asta ne-a cam întors câteva decenii în timp, huh?). It was the kick in the butt I needed to get back to real writing.

Mi-a placut că am reușit să ne auzim și pe Skype, dar și că am reușit să ne și vedem la ultima lecție. Colegii din grupa din care făceam parte erau pur și simplu wow. Mă simțeam rușinat că eram alături de ei. Toți păreau ori mai talentați, ori mai originali, ori mult mai muncitori decât mine. Ori toate trei la un loc. Era intimidant, dar în același timp relaxant. I felt I belong there. Nu simt mai deloc acest lucru. Ai creat un mediu optim și cursurile mi s-au părut foarte șmechere.

Nu prea știu ce să zic la nivel de lucruri mai puțin pozitive. A fost gândit ok, informațiile nu doar că erau noi, dar erau și aplicate de tine. Deci simțeam că pot să am încredere în cursurile tale. Acum sincer, pot să mă ridic de pe cojile astea de nuci, nici nu știu pentru ce sunt pedepsit…

Spune-ne dacă din punct de vedere profesional ai simţit că te-au ajutat cursurile.

Văd un pic altfel lucrurile. Mă implic mai mult în zona de content. Îmi asum mai multe riscuri. Vreau să scriu mai mult la birou și în afara lui. Lucrez și la un articol numit The Exponential Employee, despre viitorul angajaților.

Cred că pentru un Copywriter aspirant cursurile tale sunt un punct de pornire fantastic. Și-i formează un stil de gândire profesionist și creativ.

Ăsta e un moment publicitar. Să zicem că ne povesteşti toate abilităţile tale şi care sunt serviciile pe care le poţi oferi. Zi-ne şi despre ce faci la job.

Pfff, parcă e momentul ăla din Apropo TV în care Andi mai pune și reclame. Îți amintești, Ana, Apropo TV ala vechi, DOAR cu reclame? Crazy, right?

[INSERT JINGLE HERE]

La job fac de toate: planific, creez strategii, ascult, discut cu clienții, vorbesc cu studenți, lucrez la proiecte faine.

În ultima vreme m-am concentrat pe ideea de dezvoltare a colegilor mei și crearea unei generatii noi de tineri implicați in Digital Marketing.

Oferim programe de internship, precum e Evonomix Junior. Lansăm luna următoare o provocare pentru studenți. Vom avea și un fel de Ziua Porților Deschise. Vrem să fim o platforma pentru tinerii care vor să vadă cum e să lucrezi într-o agenție de Digital, dar nu au experiența necesară ca să se angajeze. Sau nu au curajul să întrebe dacă există astfel de oportunități.

Ai vreun sfat pentru oamenii care habar nu au de unde s-o apuce cu scrisul?

E ușor de zis: doar apucă-te de scris. Cumva așa a fost și la mine. Doar că adevărata lupta a fost cu mine însumi. Să-mi distrug sindromul de impostor. Să-mi gasesc timp să scriu. Și să continui, indiferent de ce ar spune cei din jur.

Un sfat cred că nu e de ajuns. Cred că e momentul, Ana, să le spunem că împreună vom porni un grup de suport pentru cei care vor să scrie. Cum adica încă e secret? Ce vrei să spui prin “Știi, de fapt noi nu purtăm acest dialog”? Și că de fapt scrisul nu e nici artă, nici știinta, ci pur și simplu un obicei care duce la un rezultat?

——————————————————————————————————————-

Dacă vreți să veniți la cursurile mele, aveți timp până pe 20 martie să vă înscrieți la grupa următoare. Intrați aici pentru detalii.