fbpx
Advertising

Cum convingi pe cineva să te angajeze dacă ești junior

Bună ziua la lucruri constructive! Am fost foarte self care day zilele astea și am decis să mă ridic și să scriu acest articol. Și când zic self care, zic că unele lucruri din jur mi-au îngreunat productivitatea. Și nu doar din jur, că îți mai și faci lucruri cu mâna ta. Dar nu despre asta vorbim. Astăzi discuția este ce fac, domne’, să conving pe cineva să mă ia la el în haită, dacă-s junior?

Normal că-i discutabil ce scriu eu aici, doar că umila mea părere zice că unele lucruri ar trebui să fie făcute așa, altele așa. Când ești la început de drum, din păcate, ești o oaie confuză. Habar nu ai de unde s-o apuci, ce să zici și ce să faci. Devii super entuziasmat când ți se zice orice și te mulțumești cu orice doar pentru că ți se dă oportunitatea.

De câte ori nu am lucrat într-un birou doar pentru că mi-a plăcut frigiderul cu bere din sala de ședințe. Sau că păreau super artsy colegii. Am făcut compromis peste compromis și vă garantez că la un moment dat lucrurile care-ți iau ochii la început, nu mai înseamnă nimicuța on the long run. Devii frustrat și prestezi muncă superficială.

Haideți să vă dau câteva sfaturi de la mine pentru voi. Așa, într-o zi de marți friguroasă.

Ești tu, fără să promiți ceva ce nu poți să faci

Mamă, când mergeam la interviuri ziceam că știu să le fac pe toate. Poți să faci și Ads? Da. Raportare? Da. Avem nevoie și de niște video editing. Te pricepi? Io? Pfoa, voi nu știați că eu sunt JACK OF ALL TRADES. Btw, expresia asta o auzi și o vezi la descrierile foarte multor Publicitari. De ce? Nevoia te împinge să știi câte puțin din toate.

Eu știam să le fac pe toate. Normal. Altfel cum angajează ăștia un junior? Trebuia să le iau ochii. Cine credeți că se uita apoi la tutoriale pe Youtube? Cine nu se descurca la birou? Fata voastră. Ceea ce nu vă recomand și vouă. Spuneți cu gura voastră ce puteți și ce nu puteți să faceți. Dacă nu, va trebui să învățați niște skilluri noi și e mai obositor să faci asta decât să dezvolți ce ai deja.

Nu fi yes, man

Apropo de zis că știi să le faci pe toate. Nu fi de acord cu tot ce zic oamenii la interviu! Dacă ei zic ceva care pare puțin shady, sau care nu se potrivește cu personalitatea ta, ar trebui să le menționezi CIVILIZAT ȘI PRIETENOS că tu ai o altă perspectivă. S-ar putea să fii aplaudat pentru curaj. Pardon, nu s-ar putea! Sigur. Acum depinde și cum o zici.

Arată că ai încredere în skillurile tale

Bun, poate că nu ai experiență cine știe ce. E în regulă. Dar e clar că știi să scrii. Ai scris ceva texte până acum. De aia ești aici. Sau mă rog, nu trebuie să fii neapărat Copywriter. Și dacă ești Art, sau Video Editor, ce-oi fi. Sigur te pricepi. Sigur ai mâncat Word, Illustrator sau alte d-astea pe pâine. CV-ul nu e stufos, dar tu faci asta de ceva timp. Și nici dacă n-o faci de foarte mult timp, ar trebui să ai atât de multă încredere în tine încât să îi arăți angajatorului că DA, POȚI!

Ce vor oamenii să vadă este încredere și potențial. Plus că se uită și la personalitatea voastră. Dacă ești impulsiv, deja se gândesc cum o să te încadrezi în colectiv. Și altele.

Nu te lăsa intimidat

Apropo de potențial, unii angajatori vor spune ok, ai potențial, dar nu ai experiență. Nah, ești junior. De ce să ai și pretenții? Nu pot să îți dau cât ceri, va trebui să fie mult mai mic. Sau poate că nu vor să îți facă contract din același motiv. În orice fel încearcă să te domine, deschide gura și spune-le cu argumente logice de ce situația nu te avantajează.

Știu că e ușor de zis și greu de făcut. Dar gândește-te așa: cum te-ai purta dacă te-ar durea în cur? Dacă ți-ar fi indiferent? Joacă rolul ăsta și gândește-te că oricum nu poți să controlezi ce părere își fac ceilalți despre tine. Dacă nu vor să te angajeze, vor găsi motiv. Be yourself and be strong!

Negociază salariul o sumă mai mare decât aveai în minte

Pe asta o știu de la tata, care se învârte de ceva timp în lumea afakerilor. Mereu îmi zicea asta când mergeam la interviu. Care-i logica? Păi, e clar că o să zică mai puțin decât oferta ta inițială. Și când zic mai puțin zic să o faci cu hmmm să zicem 500-1000 lei maximum. Și ghici ce? Fix suma aia ți-o doreai. Sau cine știe, pot să zică da la propunerea ta. Așa că ai ieșit chiar pe plus. Sau, haide să luăm și partea negativă, o să creadă că ai cam mult tupeu și n-o să te ia. Acum asta-i ceva bun, de fapt. Că dacă nu vor pe cineva cu tupeu, vor o oiță fără păreri.

Te vinzi mai întâi pe tine, apoi brandurile din portofoliul lor

Tu ar trebui să știi cum să răspunzi la orice întrebare despre tine. Ar trebui să îți fie lejer să zici și părți bune, și părți rele. Știi cum exersezi treaba asta? Vorbești cu oameni noi, mai mereu. Că așa trebuie să te vinzi pe tine încontinuu. O să îți fie lejer la interviu să vorbești tot despre tine.

Dacă ești junior, e important să fii pregătit cu următoarele răspunsuri:

  • Dacă te întreabă despre orice job pe care l-ai avut, ar trebui să știi să zici puncte tari, puncte slabe, de ce s-a încheiat colaborarea fără să bad talk them.
  • De ce crezi că ai fi bun pentru jobul ăla? De ce te-ai integra în echipă?
  • Care-s planurile tale de viitor?
  • Cum îți este modul de lucru?
  • Ce ai nevoie la biroul respectiv ca să poți funcționa?
  • Ce situații profesionale îți dau trigger și de ce?
  • Cât salariu vrei?
  • Cât ești dispus să muncești? Stai și peste program sau nu? Faci și în weekend?

Îți faci research-ul

Doar nu te duci ca o curcă acolo fără să dai un mega stalk pe agenția sau firma aia. Vezi ce pun pe Social Media, ce campanii au, ce clienți au, poți să mergi și până într-acolo încât să stalkuiești oamenii din agenție. Also, e bine să întrebi un om care a lucrat la ei cum a fost experiența înainte să plece. Și mai am un pont bun: după interviu, du-te la locul lor de fumat și stai acolo. O să auzi de toate. Și apoi decizi dacă vrei să faci parte din colectivul ăla sau nu.

Bagă niște glumițe

junior 2

E științific dovedit că oamenii o să te țină minte mai mult dacă faci glume (potrivite pentru publicul țintă, atenție) și ești carismatic. Dacă o să fii frustrat, agitat, morocănos și pasiv agresiv, te țin minte, dar nu te vor acolo. Nimeni nu vrea un junior dificil într-un birou unde situația în sine e agitată.

Nu ești disperat, îți place de ei, dar nu ești fanul lor numărul 1

Dacă te apuci să-i lauzi, să fii disperat, vă rog, luați-mă jur că o să fiu cea mai bună, iară nu e bine. Gândește-te cât de simp sună dacă i-ai spune asta unui potențial partener de viață. E penibil și disperat să faci asta când ești junior. Și aici sunt 2 variante: o să te ia, dar o să cam profite de treaba asta și-o să arunce un cârd de responsabilități în cârca ta sau n-o să te ia. Sunt multe joburi unde pupincurismul e cam frowned upon. Vrem un om muncitor, nu cineva care să ne lustruiască zilnic curu’.

Dacă nu te angajează, nu era de tine acolo

Nu dispera dacă nu te angajează. Înseamnă că nu era locul tău acolo, sau că ceva din tine nu se potrivea cu jobul ăla. Zi mersi că dacă te luau, te prindeai abia după ce-ți trecea entuziasmul ăla. Și deja pierdeai un an din viață. Deși, na, orice experiență e bună.

This is it, kiddos! Baftă!

P.S: Nu contează că ești junior. Ar trebui să conteze cât și cum muncești.


Dacă te-au ajutat sfaturile mele, intră în grupul meu de Facebook pentru mai multe.

Dacă vrei să vii la cursurile mele de Copywriting, înscrie-te aici.

Și dacă-ți place de mine, dă-mi follow și pe Instagram.

Mai fac uneori live-uri pe twitch și discutăm reclame, influenceri aici.