Literatură

Cronicile narcisistului: Când ignori semnalele de alarmă pentru că ai nevoie de afecțiune, pt. I

Disclaimer: SERIA ASTA DE TEXTE ESTE DOAR UȘOR INSPIRATĂ DIN VIAȚA REALĂ. ÎN MARE ESTE FICȚIUNE. PERSONAJELE POT SEMĂNA CU UNELE DIN REALITATE, DAR TOTUL E EXAGERAT PENTRU EFECT DRAMATIC.


Mai parcă e luna ideală să lași garda jos. Simți cum se apropie vara și vrei să trăiești puțin periculos. Și ca de obicei, găsești fix ce cauți. Știi când simți că ceva nu e tocmai la locul lui, dar te duci cu capul înainte oricum?

Tocmai mi-am găsit definiția. Noroc că de data asta, mi-am activat ambiția. Rimele nu o să o ajute cu nimic pe domnișoara din poveste. E atât de împrăștiată, anxioasă și dependentă de atenție și iubire încât e prada perfectă pentru toți psihopații. Și unde îi găsim pe ăștia? Unde îi găsim când îi căutăm? Pe Internet. Deși sunt peste tot. Poate prin vecini, pe la muncă, printre prietenii comuni. Mai știi? 

Doamna D. venise în vizită, dar știa exact metoda cea mai potrivită prin care să o alunge. Era singură de vreo 2 luni și venise vremea să iasă din casă. Izolarea luase sfârșit. Era timpul să iasă în lume, să exploreze, să vadă și alte păreri, să sărute și alte guri. Era momentul cel mai bun să se lase purtată de instincte, emoții și intuiție. Dar pe ultima a tot uitat-o acasă. 

Căuta de zor pe Internet, că doar n-o ieși domnișoara prețioasă din casă. Oricum, domnul ăsta nou avea s-o scoată la aventuri prin lume, să-i arate galerii de artă, s-o ducă la teatru, film și prin alte locuri prin care visa ea trebuia să fie și prezentabil. Că doar ai pretenții atunci când nu mai ieși din casă de o mie de ani. Doamna D. o tot săruta pe gât și-i arăta pe care să-l aleagă. 


-Ăsta sigur e mai mic decât tine de înălțime! 

-Aoleu, ăsta nu! Uite ce față de castron are! 

-Vai, cât de disperat e ăsta! Nici chiar așa. Ai și tu clasă! 

-Ah, uite ăsta! Pune poze cu mușchii lui peste tot. Poze cu el fără tricou. Pe pat. Citind o carte. E intelectual. Arată ca un viking. Ăsta! ALEGE-L P-ĂSTA! 

-De ce tocmai ăsta?, îi zic peste umăr doamnei D.

-Demonstrează-ți că poți să-l ai! Știi că nu prea ți-o arzi tu cu din-ăștia care arată masculin. Ție îți plac păpușeii!

-Dar și el e cam păpușel.

-Doar puțin. Haide! Uite ce sexos citește pe pat! El e! Îl vrem, gata!

-Ho că am înțeles!, am zis și-am deschis conversația virtuală cu respectivul. 

Dar ceva nu era în regulă. Nu era chiar genul ei. Mușchii ăia umflați cu pompa o cam speriau. Prea multe poze în oglindă. Prea multă suferință. Dar Doamna D. o provocase. Trebuia să îi demonstreze că e suficient de bună pentru unul ca el. Doamna D. nu prea o lăsase cu multă încredere în ea. Se juca cam des cu părul ei în timp ce vorbea cu vikingul ăsta, care părea inofensiv. 

Chiar era citit. Intelectual. Studia un domeniu plictisitor ca naiba. Și folosea cuvinte grele. Ca atunci când ești copil și înveți din dicționar cuvinte de oameni mari ca să impresionezi. 

Au tot vorbit o perioadă, împinsă de D., dar nu avea tupeu să iasă cu el. Nu era pregătită. Până când într-o seară chiar a decis că e timpul să își miște corpul amorțit afară din casă. Să cunoască ceva nou. Să simtă piele proaspătă.

Afară mirosea a tei, iar gândurile făceau ravagii în mintea ei. Se îmbrăcase cam cât să pară că își dă interesul, dar și naturală. Cam cum făcea mereu ca să vrăjească pe unul și pe altul. Atunci când decidea că e timpul să își lase inima deschisă. 

Ciudat, părea mai înalt în poze. Avea părul prins și-un tricou negru. Era îmbrăcat complet în negru, de fapt. Cam ca bărbații ăia care-ți iau mințile, de prin filmele cu vampiri pentru adolescente. Pe care domnișoara le-a devorat când era și ea. 


-Salut!, a zis ea timid. 

-Hey, păpușă!

-Ăăăă, da. Hai să ne plimbăm, nu?

-Sigur. Dacă așa vrei tu. Putem să mergem să bem ceva. Poate după?

-Vedem. 

Afară mirosea a tei, iar gândurile făceau ravagii în mintea ei. Se îmbrăcase cam cât să pară că își dă interesul, dar și naturală. Cam cum făcea mereu ca să vrăjească pe unul și pe altul. Atunci când decidea că e timpul să își lase inima deschisă. 

Anxietatea era la cote maxime. Poate trebuia să aleagă lookul ăla în care își dădea interesul mai tare. El începuse să vorbească despre teorii din filosofia veche, aia contemporană, cita din cărți, folosea cuvinte întortocheate.

Nu era vreo proastă, dar îi lua ceva să lege informațiile. Nu era domeniul ei. A prins-o pe teren nesigur. Și lui îi plăcea la nebunie că se simte inferioară. Din când în când se oprea ca să îi pună câte o întrebare. Ca să vadă dacă a înțeles. Dar ea improviza și el îi răspundea mereu cu un aer arogant, cu o superioritate dureroasă, îmbrăcată într-o atitudine mieroasă. Prietenoasă.


-Off, păpușă! Dar spune-mi când nu înțelegi. Nu e vreo rușine! 

-Um, da. O să îți zic. Ok.

-Serios, adică eu sunt un fel de geniu. Nu vreau să mă laud. Citesc foarte mult. 

-Și eu.

-Ce citești? 

-Literatură.

-Haha. Literatură! 

-Da…

-Scuze, eu citesc numai literatură. De specialitate! 

Tot drumul s-a oprit să se uite la el în oglindă în diverse geamuri, ferestre, oglinzi. De câteva ori și-a desfăcut părul. Și l-a prins la loc. A început să abordeze subiecte mai picante. Întrebările lui au devenit sexuale. A început s-o intimideze. Nu era pregătită. Nu după ce se întâmplase ultima oară, cu ultimul bărbat. 

S-au plimbat ore întregi, au dezbătut diverse subiecte, multe picante, întrebări incomode pentru ea. Au ajuns la 4 dimineața înapoi în fața blocului ei. Ea abia aștepta să ajungă acasă, să doarmă și să nu o mai pună nimeni în situații dubioase. Dar în același timp, o prinsese cumva în vrajă. Nu îl suporta, dar voia să vadă ce se întâmplă mai departe. 


-Nu mă inviți sus?

-Poftim? Glumești, cred.

-Wow, ciudat! Eu mereu mă duc la fete din prima. Trebuie să vezi dacă te potrivești sexual. E super important!

-Am înțeles. Nu merge așa cu mine!

-Foarte ciudat. Ești sigură?

-Da.

-Atunci dacă te sărut, ce faci?

-ĂĂĂĂĂ.

-Uite, dacă te sărut așa?, zise și-o trase înspre el, puțin brutal. 

Domnișoara noastră s-a lăsat greu. Vikingul nu prea era obișnuit. Totul i se oferea frumușelului pe tavă. Au ieșit de câteva ori bune până când să primească oferta de-a urca. Un singur moment negativ e demn de menționat. Atunci chiar era să se dea de gol. Era să își arate adevărata față. Noroc că s-a abținut și a păstrat-o pentru mai târziu. Norocul lui.

S-a întâmpla la una dintre întâlnirile lor aparent perfecte, una dintr-aia împachetată în glumițe, unele în care lovea în încrederea ei în sine, altele în care o ridica în slăvi. Una caldă, una rece. Așa cum ar face orice Narcis de meserie. Seara s-a încheiat cum s-ar încheia cu orice gentleman. Duci fata acasă și o lași teafără, zâmbitoare și liniștită. Doar că nu s-a întâmplat tocmai așa. Nu tocmai.

Pe drum i-a fost servită informația că nu o să urce nici de data asta. 

-Nu știu cum să îți zic, dar mai bine mergem pe jos și tu taci din gură!, zise el mergând ciudat.

-Ce vrei să spui?

-Înțelegi că nu e ok să mă ții așa, nu? Nu e normal!

-Ce am făcut?

-Mă ții așa. Pe uscat. Nu sunt obișnuit. Și nu mi se pare corect!

-Ce, mă?

-Auzi, nu. Mai bine taci tot drumul și te las acasă și aia e! 

-Dar nu înțeleg…

-Nu înțelegi pentru că nu ești bărbat.

-Dar nu am mai pățit așa cu nimeni până acum.

-Înseamnă că nu te-a vrut nimeni așa de mult cum te vreau eu acum.

Domnișoara noastră s-a lăsat greu. Vikingul nu prea era obișnuit. Totul i se oferea frumușelului pe tavă.

Poate chiar așa era. Trăise mereu cu iluzia că oamenii sunt buni. Nimeni nu are niciun interes. Toți îți sunt prieteni. Nu există niciun scop ascuns în spatele niciunei interacțiuni. Tocmai am definit naivitatea ei tipică. Credea că asta înseamnă să te vrea cineva cu adevărat, doar pentru că așa spunea un necunoscut. Nu. Să te vrea cineva cu adevărat înseamnă să nu doarmă nopțile pentru că se gândește la tine, nu la corpul tău.

Cineva care moare de dorul tău doar dacă lipsești 10 minute ca să te duci la colț. Cineva care e dispus să fie acolo pentru tine, chiar și când Doamna D. intervine. Asta înseamnă să te vrea cineva MULT. Și așa chiar nu o mai vruse nimeni.

O să aflăm mai multe curând. O să citim mai multe despre cum a confundat atracția cu iubirea. Și cum mereu face asta pentru că rezervorul ei afectiv e mereu gol. Și de fiecare dată când a intrat cineva în viața ei, a făcut-o cu picioarele înainte.