fbpx

Ce am învățat de când sunt formator pentru cursurile ”Copywriter La Început de Drum”

Ce am învățat de când sunt formator pentru cursurile ”Copywriter La Început de Drum”

La începutul lui 2020 am decis că e timpul să adaug un nou strat. Și anume, ăla de formator. Zis și făcut, m-am dus să îmi iau diploma de formator. Am învățat, am interacționat cu alți oameni, am avut o profă amazing și am fost inspirată complet de ea și de cursul ei.

M-am gândit că așa îmi doresc și eu să fiu. În timp ce eram la cursurile ei, în capul meu mi-l formam pe al meu. Zilnic notam idei despre cum ar trebui să fie, cum o să mă adresez, pentru cine. Așa s-a născut ”Copywriter la Început de Drum”.

În 2020, decisesem să ies din zona de confort. Și anume, nu sunt un om foarte sociabil. Îmi e puțin teamă de oameni noi. Eh, vă dați seama cât de mare panică am simțit în suflet atunci când am văzut că la primul curs s-au prezentat cam 13 omuleți. Vai de capu’ tău, Ano! Ăștia o să te linșeze.

Nu a fost deloc așa.

Pe atunci nu era pandemie. Țineam cursurile în mănsărduța noastră superbă, care arată perfect pe feed-ul oricărui Instagram. Așteptam cursanții cu dulciuri, apă, cafea, chipsuri și muzică chill pe fundal.

Ce nu știau ei era că eram foarte pișată pe mine de emoții 90% din timp.

În prima grupă am avut oameni din diverse arii: studenți la Publicitate/SNSPA, oameni cu business-ul lor, oameni cu blog, oameni care lucrează în televiziune și unii care vor să prindă curaj să scrie în general.

M-am atașat de ei foarte mult. Așa mult că încă mai scriu în grupul de la curs, de pe Whatsapp.

Acum sunt deja la grupa a cincea de curs. De data asta le țin pe Skype, Whatsapp, Google Classroom. Nu pot să zic că e la fel, dar ieri când am terminat deja cu grupa a patra abia le-am dat drumul. Le-am urat de toate cele bune. Le-am dat sfaturi. După cum le ziceam și lor, eram ca o mămică din-aia care nu-și mai lasă copilul să plece de acasă.

Cred că m-au plăcut nebunii. Cel puțin asta am văzut eu din recomandările recente de pe pagina de Facebook. INSERT HUMBLEBRAG AICI.

''Copywriter la Început de Drum'' 1

Dar oare ce m-au învățat pe mine oamenii de la cursul ”Copywriter la Început de Drum” ?

Am învățat să am răbdare cu ceilalți

Acum mai am să învăț să am răbdare cu mine. Dar ajungem și acolo, tati! Atunci când ai 3 grupe de cursanți în paralel, mai ales pe online, inevitabil o să se întâmple următoarele:

  • Îți vor pune mai mulți oameni întrebări în același timp.
  • Se vor încinge toate grupurile de Whatsapp tot în același timp.
  • Vei primi mailuri care puteau fi întrebări pe Whatsapp, sau chiar în timpul cursului.
  • Temele nu vor fi predate la timp, sau uneori, după caz, vă știți voi, nu vor fi predate deloc.
  • Oamenii își vor pierde focusul în funcție de cum predai și despre ce vorbești.
  • Se întârzie, se chiulește, se găsesc scuze.
  • E greu să gestionezi foarte mulți oameni în același timp. Mai ales când ești maniac pe control ca mine.

Și multe alte problemuțe de genul. În mod surprinzător, nu m-am enervat în niciuna dintre situațiile de mai sus. Iar eu sunt un temperament destul de iute. Arde sângele în vene. Am avut răbdare cu fiecare în parte, am explicat și m-am enervat doar pe mine.

Am învățat că totul ține de organizare

Îmi amintesc un moment, din primele cursuri din 2020, când nu am reușit să mă încadrez în timp cu predatul întregii materii. Am fost foarte dezamăgită de mine. Nu am reușit să gestionez bine situația. Nu sunt bună de nimic. De ce m-am apucat eu să fac asta acum? Nu făceam suficiente lucruri cu viața mea?

Dar atunci a fost vina mea pe partea de gestionarea timpului. Oamenii au întârziat, eu eram obosită, s-au iscat o mie de conversații pe lângă subiecte și eu i-am lăsat. Dar m-am supărat pe mine de mama focului.

Am decis să scot acest set de reguli pentru cursurile offline. Le-am pus pe grup și am început cronometrarea materiei ca să mă încadrez în timp.

Am învățat că nu banii sunt importanți

Inițial cursurile astea porniseră pe prețul de 200 euro. Le-am lăsat așa vreo jumătate de zi. Apoi am stat și m-am gândit mai bine. Stai puțin! Gândul cu care am pornit este că aceste cursuri sunt pentru studenți. Păi 200 de euro e chiria! Așa că am reconfigurat traseul, eu și Waze-ul, și am stabilit prețul de 400 lei.

De-a lungul acestor cursuri, am lansat concursuri prin care am dat locuri gratis. Recent, am lansat o provocare pentru toate grupele și câștigătorul oferea un loc gratuit la cursul meu.

Provocarea era: Scrieți-mi un slogan pentru un brand de ochelari.

Una dintre câștigătoare a făcut asta:

Am dat patru locuri gratuite doar pentru provocarea asta. Iar recent am lansat o alta, prin care dau 2 locuri gratuite.

A început să îmi placă ceea ce fac. Banii sunt secundari. Cel mai rewarding lucru e să văd oamenii pasionați de pasiunea mea: scrisul.

Am învățat că trebuie să am mai multă încredere în mine

Până să fac cursurile astea, chiar aveam o problemă cu self-esteem-ul. Mă rog, asta e o poveste mai veche decât lumea cu mine. Să zicem că am rezolvat o mare parte din ea cu terapie și cursurile doar au completat ceea ce învățasem deja.

Mereu am trăit cu impresia că nimic din ce fac eu nu prea contează. Nu am făcut eu mare lucru în viața asta. Dar de fiecare dată când a trebuit să povestesc despre experiențele mele, proiectele sau orice din viața mea profesională și am primit feedback pozitiv de la curs, mi-am dat seama că nu sunt chiar cea mai lame din curtea școlii. Mă rog, exagerez aici pentru efect dramatic. Dar înțelegeți voi. Brusc, eram o autoritate. Eu? Pe bune? Nici acum nu știu să îmi leg șireturile cum trebuie. Okay.

Ușor, ușor am prins încredere în mine. Toate proiectele mele, pe lângă curs, au căpătat un alt ton. Am devenit mai sigură pe ideile, propunerile și textele mele.

Aș putea spune că ideea de-a ține cursurile ”Copywriter La Început De Drum” este una dintre cele mai bune idei ale mele. Am dezvoltat părți din mine pe care nu credeam că le am.

Ba chiar, am devenit mult mai umană. Cred că am și deschis mai mult latura aia maternă care părea să fie undeva prinsă în somnul cel de moarte.

În grupurile de Whatsapp dau reclame tâmpite, aplicații, liste, provoc oamenii la discuții și le răspund la întrebări. M-am atașat de toată lumea atât de tare încât după pandemie, vreau să ieșim să bem un vin ca să serbăm pasiunea care ne unește pe toți.


În cazul în care vrei să participi la grupa următoare, te anunț că începe pe 21 aprilie. Te înscrii aici.

Înscrierile se termină pe 20 aprilie.

Dacă vrei să mai vezi recomandări, intră aici.

Dacă vrei să mă adaugi pe Facebook ca să te lămuresc, vezi aici.

În cazul în care ai nevoie de niște Copywriting de la mine, vezi LinkedIn-ul meu.