Păreri

Cam cât de joase sunt standardele tale atunci când vine vorba de relații

Vorbeam zilele trecute cu prietena mea cea mai bună despre standardele noastre atunci când vine vorba de relații.

Adică orice fel de relație, fie că e un fuckbuddy obosit, ceva poliamoros, relație serioasă, căsătorie, prietenie tot. Și-am stat și-am analizat toate lucrurile care ne-au impresionat de-a lungul timpului. Ne-am dat seama că the bar is so low încât am fost impresionate de niște mizerii absolute și CHIAR de gesturi pe care le-ar face oricine pentru noi. Evident că e și vina noastră acolo, nu prea avem nevoie de mult. Dar poate ar trebui să vrem mai multe?

Să vă dau niște exemple. WOW, S-A TUNS! UITE CÂTE FACE PENTRU MINE! În contextul în care omul ăla nu mai avea grijă de el de când era cu ea. WOW! Uite comunicăm pe Instagram prin memes! CÂT EFORT! În contextul în care omul nu suportă social media și nu prea o folosește și vai ce efort colosal depune pentru mine! Mamă, ieri a spălat vasele! Când el în 4 ani de relație nu făcuse nimic decât să stea să aștepte să fie servit.

WOW! Mi-a adus eclere. CE GEST EXTRAORDINAR! Și multe multe alte exemple care mă fac să-mi dau seama că am uitat cu toții cum să depunem efort pentru relațiile noastre interumane. Sau mai bine, să învățăm ce înseamnă un EFORT real.

Spre exemplu, lucrurile pe care le-am făcut eu în relațiile cu ceilalți au fost mereu de un efort măricel.

Am chemat un tip de care eram îndrăgostită maxim la mine printr-un tiktok care mi-a luat câteva ore de filmat, editat, refilmat scene și pus texte și efecte. Când mă certasem cu prietenul meu, primul, i-am pus pe laptop zeci de foldere cu poze, așezate pe mood, fiecare cu câte un text pentru el.

Am scris piese. Am scris texte și scrisori siropoase. Tot felul de surprize gastronomice și tematice. Am anulat planuri. Făcut planuri. Anulat deadline-uri. Mutat taskuri. Cumpărat cadouri scumpe. Făcut zeci de compromisuri. Cel mai scump cadou pe care l-am primit într-o relație a fost o excursie low cost în Paris. Și asta a fost în 2015.

Acum fără să fiu hateriță, efortul înseamnă altceva pentru fiecare în parte. Gesturile romantice sau orice fel de ajutor sunt diferite pentru noi toți. În funcție de cum am fost crescuți, care e limbajul iubirii pe care îl folosim și sursele de timp și financiare. Dar am stat și-am analizat, eu care mă împart între 8 clienți și 2 proiecte personale, cât și o idee de new business cu care cochetez, o carte nouă in the making, gestionat conturile personale pentru branding personal, sport, logistică și curățenie, tot am găsit timp să depun efort. Când am simțit. Și acu, aproape de fiecate dată am simțit. Așa iubesc eu.

Și discuția de aici e următoarea: DE CE NE MULȚUMIM CU PUȚIN?

Iar aici nu mă refer la lucruri materiale neapărat. Știu că am zis și de lucruri materiale. Mă refer la efort real. La încercat să cucerim un om mai mult de vorbim la câteva zile pe Instagram, un telefon când se apropie weekendul și-un ou kinder luat de la mega?

Am mai vorbit cu câteva gagici despre treaba asta cu MULȚUMIT CU PUȚIN.

Stați să vă zic teoria mea.

Ăștia care avem standarde așa joase încât și cele mai mici lucruri ne impresionează, avem o problemă comună: ne atașăm de oamenii nepotriviți. De ce? Pentru că am crescut într-un cămin unde iubirea nu era pe primul loc neapărat. Așa că mergem și noi unde cunoaștem. Dacă e rece, indisponibil și ne dă așa câte o fărămiță de atenție, ne simțim exact ca acasă. De aia avem standarde joase pentru că atâta știm. Și ei la fel, atâta știu. Doar că-s de cealaltă parte a baricadei și nu au așteptări. Cum pe noi ne impresionează că a spălat vasele după 4 ani, pe ei nu îi impresionează nimic.

Soluția la problema asta? Ridicați-vă, tati, standardele!

Dap. Am hotărât cu prietena mea că o să încetăm să ne mai lipim de oameni care nu depun eforturi reale pentru noi. Gata cu ăștia cu scuzele lor că-s ocupați, sau că vai ei nu fac nu-știu-ce, sau că ei așa sunt. Și dacă treci și prin aceleași probleme, din nou, problema nu e la ei. E la tine. Alegi oamenii nepotriviți, ei îți dau hot and cold (exact ce primeai în copilărie), tu crezi că aia e dragostea și vai ce gesturi face pentru mine că el/ea nu e așa și bam! Ești rănit/ă.

Nu mai alege oameni indisponibili și reci. Deși normal că ăștia ți se par hot. Că vrei tu să-i schimbi. Să-i faci să se îndrăgostească de tine. Newsflash! Ăștia nu pot fi schimbați. Și alt newsflash! Nici dacă o să fie n-o să îți dai seama.

Deci ai tu standardele prea joase sau sunt ei nesimțiți? Nu mai alege nesimțiți indisponibili emoțional.

Solved.

Thanks for coming to my Ted Talk.

P.S: Poate mai vine cineva să țipe și la mine textul ăsta. Din când în când așa. Ca să fie bine și să nu fie rău. Ca în viață.

×